Alain

lapiscine

Al weken wandel ik elke dag langs een winkeltje in het centrum van Amsterdam waar een man die Camel rookt oude filmposters verkoopt. En elke dag zie ik in de etalage een zwart-wit poster van La Piscine met Alain Delon en Romy Schneider. En hoe vaker ik ze zie, hoe meer ik aan ze gehecht raak. Romy lijkt een beetje op mijn moeder van vroeger en op mijn dochter van later. Natuurlijk weet ik dat Alain en Romy in het dagelijks leven niet zo gelukkig waren en dat Romy een zoon had die op zijn zestiende op een hek met punten viel en stierf. En dat Romy later zelfmoord pleegde en dat Alain op een dag in Heemstede ging wonen, waar ik ooit pardoes naast hem stond bij de groenteboer (!!). Maar dit allemaal terzijde, vind ik het gewoon een hele mooie poster. Ik zou het liefst mijn hele huis met filmposters vol plakken als er niet een beetje een jaren zeventig-luchtje aan zou hangen. Voor ik het weet heb ik ook nog een zitkuil in mijn woonkamer.

Maar vandaag was mijn poster weg. Er hing nu een raar rood gevalletje van Monsieur Hulot. Of de poster van vorige week nog te koop was, vroeg ik aan de verkoper, die achter in de zaak een sigaret rookte. Hij zuchtte. ‘Je bent al de tiende die het vraagt,’ zei hij. ‘Maar niemand wil ‘m hebben.’ Ik haalde opgelucht adem. Het was goed nieuws, voor hem en voor mij, want ik wilde hem wél hebben. ‘Hij kost namelijk 500 euro.’ Ik lachte. Een gekke hoge lach die mijn teleurstelling en schrik verried. Ik vertelde hem dat ik een ander beroep had moeten kiezen. ‘Een ander beroep?’ vroeg hij die mij verkeerd begreep. ‘Ik ben 56, ik kan niks. Niemand wil mij hebben.’ Ik legde hem uit dat niet hij, maar ik een ander beroep zou moeten nemen en dat ik dan zo veel zou verdienen, dat ik zijn veel te dure filmposter zou komen kopen. Maar ik kon natuurlijk ook doorgaan met wat ik deed. Jeugdromans schrijven en dan rijk en beroemd worden. ‘Later,’ zei ik, ‘ben ik een rijke kinderboekenschrijver. Dan kom ik terug. Zorg dat je de poster tot die tijd voor mij bewaart.’ Hij drukte zijn sigaret uit, rolde de poster op, vouwde er een oude krant omheen en zei: ‘hier, voor jou, je mag ‘m zo meenemen.’

Slechts een ding in dit verhaal is niet waar:

A. De man in de winkel rookte geen Camel

B. Alain Delon woonde niet in Heemstede

C. De filmposter heb ik helemaal niet gratis meegekregen.

Geef het goede antwoord en beargumenteer waarom je dit antwoord hebt gekozen. Weet je het antwoord niet, ga dan door naar de volgende vraag.

10cc

Advertenties

7 Reacties op “Alain

 1. A. De man in de winkel rookte geen Camel

  want dat heb je van buitenaf nooit kunnen zien…

 2. Ik ga ook voor A. Maar dan omdat je tegenwoordig niet meer mag roken op de werkplek….

 3. ik ga voor c omdat het veel leuker is iets te willen hebben dan het werkelijk te bezitten

 4. plus dat ik groot fan ben van Tati en dat ‘een raar rood gevalletje van Monsiour Hulot’ nogal hard aankomt daar ik een (ingelijst) poster van Mon Oncle in mijn slaapkamer heb hangen. Die heb ik er direct vanaf gehaald en opgerold bij het grofvuil gelegd omdat ik niet kan leven met een auteur die mijn posters niet waardeert. Iets in dit verhaal is ook niet waar. trouwens.

 5. B. Wat moet zo’n Fransoos in Heemstede (of bij de groenteboer)?

 6. gewoon een a ,b, c tje zo’n quiz…
  maar waar hangt de jury uit tegenwoordig… 😦

 7. De jury was even op vakantie, maar de kameleon is de onbetwistbare winnaar van deze razendmoeilijke quiz. C is het enige goede antwoord. De man in de winkel rookte echt Camel, hoe gek het ook klinkt en Alain was getrouwd met een Nederlandse en woonde met haar en hun kinderen een paar jaar in Heemstede, waar ik toen werkte.
  Gefeliciteerd Kameleon. U ontvangt de prijs – een filmposter van Alain Delon en Romy Schneider binnenkort per post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s