Kinderboekenschrijvers bezield door de duivel

Op 18 januari schreef kinderboekenschrijfster Anna van Praag een opiniestuk in de Volkskrant. Daarin verwees ze naar  Stichting Bijbel en Onderwijs die schreef over het kwaad in de Nederlandse jeugdliteratuur. Nu schrijft Anna, net als ik, ook schoolboeken voor het basisonderwijs. Dat doen we al lang en met veel plezier. En net als ik, kreeg ook Anna de lijst onder ogen met gevoelige onderwerpen die educatieve uitgeverijen hanteren. Een lijst die bepaalt dat er in schoolboeken wel vaders en moeders zijn, maar niet twee vaders of twee moeders. Zoals er ook geen kermis, disco of carnaval in de boeken voorkomt. De juf raadpleegt nooit haar horoscoop, de evolutieleer wordt niet genoemd. De eerste keer dat ik van die lijst hoorde kon ik er alleen maar grappen over maken. Dat kwam vooral door de schrik. Gelukkig kende de lijst ook moderne visies. Zokon moeder wel eens een lamp ophangen en vader ook wel de baby in bad doen. Graag zelfs. We leven niet meer in de Jip-en-Janneke-tijd. Maar hoe langer ik over die voorschriften nadacht, hoe bozer ik werd. Maar niet boos genoeg, want het kwam nooit in me op om er over te schrijven. Terwijl ik daar als journalist en blogger toch alle mogelijkheden toe heb. Anna van Praag heeft dat gelukkig wel gedaan en haar verhaal in de Volkskrant heeft een stroom reacties opgeleverd. De aanleiding was echter niet deze lijst met gekkigheid, maar de oproep van Bijbel en Onderwijs. Daar roepen ze iedereen op om kinderboeken die fantasie gebruiken om kinderen naar de duisternis te trekken te verbieden. Bijbel en Onderwijs noemt een hele reeks satanische boeken. Boeken die uit de bibliotheken gehaald moeten worden, uit boekhandels en uit scholen. De stichting gaat zelfs zo ver dat ze het geweldige boek De Zuurtjes van Jaap Robben en Benjamin Leroy willen boycotten tijdens de Nederlandse kinderjury. Mijn eigen boek – is vriendschap 4ever? Door IzzyLove – werd al lang geleden door de protestant-christelijke scholen geweerd. Het boek gaat namelijk over voodoo. En voodoo is gevaarlijk. Dus ik snap het wel. Wie een satanisch boek schrijft, snijdt zichzelf in de vingers. Ik voelde me tot nu toe een beetje zielig met mijn verboden voodoo-boek, maar ik ben nu in goed gezelschap van Jaap Robben, Paul van Loon, Anna van Praag en Tjibbe Veldkamp. Fantastische schrijvers, allemaal. Satanisch, maar dat vind ik juist leuk. Voor de verkoopcijfers is het trouwes helemaal niet erg om in de ban gedaan te worden. Wat nog beter zou zijn voor de verkoop is als Bijbel en Onderwijs zou overgaan tot boekverbranding. Gooi alle verderfelijke kinderboeken op een grote berg en steek de fik erin.

Ik graag sluit graag af met een passage uit Bijbel en Onderwijs. Zij kunnen het namelijk veel mooier verwoorden dan ik.

“Het is een satanisch boek. Dit boek is een duidelijk voorbeeld van het gevaar van fantasie. Dit boek zet aan tot grafschennis en wangedrag. Door middel van het gebruik van fantasie proberen de makers van dit boek kinderen naar de duisternis te trekken.
En zoals ik al in de inleiding schetste, is het niet enkel dit boek, het is een tendens. Ook in het boek ‘Niets’ van Janne Teller graven de hoofdpersonen een overleden broertje op n.a.v. een weddenschap. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Verder noem ik boeken als ‘Nooit meer lief’ van Anna van Praag of ‘Tiffany Dop’ van Tjibbe Veldkamp. In de laatste twee boeken wordt de slechtheid van de personen als heel gewoon beschreven. (…)  Ook het eerder genoemde ‘De zuurtjes’ wordt door het CPNB als kerntitel in de kinderboekenweek aanbevolen en voor de Kinderjury op de tiplijst.
Om te voorkomen dat onze kinderen ongevraagd geconfronteerd worden met deze boeken, trek ik nu aan de bel.  Het is van groot belang om niet alleen als opvoeder gewaarschuwd te zijn. Ook docenten en voorgangers moeten op de hoogte zijn van dit kwaad. We zijn nog op tijd. Als voorganger kunt u hier wellicht aandacht aan schenken in uw dienst of in uw berichtgeving.
Mocht u als docent met uw klas of school bijvoorbeeld meedoen aan de Kinderjury, dan kunt u uw leerlingen afraden op dit boek te stemmen.”

[Te beluisteren op radio 1]

Advertenties

2 Reacties op “Kinderboekenschrijvers bezield door de duivel

 1. Beste Manon, als ik je zo mag noemen.
  Ontstellend maar voor mij niet geheel onbekend door enige werkzaamheden en confrontaties met dit soort groeperingen en gedachten in een niet zo heel lang geleden verleden.
  Ik ben van plan een publicatie op mijn naam “Simon, zie de mens”, in eigen beheer uitgegeven via Free Musketeers, (ISBN 978-90-484-0620-3), zijnde een verslag van mijn eigen leven tot mijn 21e, te herschrijven in een kinderversie voor de doelgroep 8 tot 11 a 12 jaar.
  Hiervoor wil ik gaan samenwerken met een grafisch kunstenares die het geschrevene kan completeren (verduidelijken) met prachtige tekeningen en wat ze nog meer in haar mars heeft. https://sites.google.com/site/marielouisehooymans/
  Het moet een boek worden dat door de kinderen van genoemde leeftijdscategorie zelfstandig gelezen kan worden zonder invloed van de verwrongen meningen van gefrustreerde fanatici.
  Ik was een en al geestdrift maar door artikelen m.b.t. dit onderwerp en het recente interview met u op de radio was ik danig geschrokken.
  Ik heb er geen zin meer in en dat vind ik heel erg.
  Kunt u mij enige raad verschaffen want ik heb het als 66-jarige al moeilijk genoeg om mijn levensverhaal om te zetten in voor kinderen begrijpelijke taal terwijl ik het toentertijd als kind allemaal heb moeten ondergaan en begrijpen.
  Was er toen geen censuur?

 2. Beste schrijver, niets van aantrekken hoor. Gewoon schrijven en uitgeven!!!
  Succes (schrijven is het leukste wat er is!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s