Kinderboekenschrijversflashmob

jongejurybloemen 2010

In 2009 won ik de debuutprijs van de Jonge Jury voor mijn boek Is liefde besmettelijk door IzzyLove. De dag erna werd ik uitgenodigd door Hanneke Koene, eigenaresse van de Boekenwurm in Maastricht en Wim Krings, boekhandelaar in Sittard. Omdat ik die prijs had gewonnen voelde ik mij een echte kinderboekenschrijver, maar in werkelijkheid had natuurlijk nog geen hond van mij gehoord. Voor Hanneke en Wim maakte dat niet uit. Die namen me mee uit eten en bestelden een taart met kaarsjes voor me om mijn debuutprijs te vieren. Dat is nu vier jaar geleden. Inmiddels heb ik de Hotze de Roosprijs gewonnen, een Tip van de Kinderjury en vorig jaar de prijs van de Nederlandse Kinderjury. Mijn boeken liggen in stapels bij de Bruna en Ako en in het najaar worden ze verfilmd door de Avro. Dat had ik nooit kunnen bedenken toen ik vier jaar geleden naar Maastricht ging. Ik had ook niet kunnen bedenken dat het uiteindelijk zou leiden tot de grootste kinderboekenschrijversflashmob ter wereld.

Maandag 22 april organiseer ik de grootste kinderboekenschrijversflashmob ter wereld om de winkel van Hanneke te redden. Kinderboekenmakers uit heel Nederland en België gaan naar de Boekenwurm in Maastricht om aandacht te vragen voor de gespecialiseerde kinderboekenwinkel. Geheel ten onrechte denken mensen dat boeken op internet goedkoper zijn. Maar door de vaste boekenprijs zijn ze overal precies even duur. Behalve op internet, want daar moet je ook nog verzendkosten betalen. Mensen als Hanneke Koene zorgen ervoor dat niet alleen de bekende kinderboekenschrijvers en -illustratoren onder de aandacht worden gebracht, maar ook de wat minder bekende. Ze zorgen ervoor dat elk kind een boek kan lezen dat bij zijn smaak en leeftijd past. Ze zorgen ervoor dat kinderen blijven lezen.

Vandaag liet het Jeugdjournaal weten dat ze er aandacht aan wilden besteden. Althans, als er nog meer kinderboekwinkels waren die in problemen waren. Kinderboekhandelaren zouden wel gek zijn om op nationale televisie te melden dat ze hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Wat Hanneke heeft gedaan, de noodklok luiden, is heel dapper geweest. Het heeft er toe geleid dat meer dan veertig kinderboekenmakers maandag naar Maastricht gaan om te proberen haar winkel te redden. Dat de andere kinderboekwinkels het ook moeilijk hebben, daar hoef je niet al te slim voor te zijn om dat te begrijpen. Maar pas als de laatste kinderboekwinkel zijn deuren sluit is het nieuws natuurlijk. Ik hoop dat het nooit zo ver komt.

‘Ik ga een van je boeken kopen,’ zei een vrouw die ik laatst ontmoette. ‘Dat lijkt me echt iets voor mijn dochter. Ik ga hem gelijk bij Bol bestellen.’ Ik wees haar op mijn actie en op het feit dat kinderboekwinkels alleen maar kunnen bestaan als mensen er boeken kopen. ‘Wat grappig,’ zei de vrouw, ‘daar denk ik nou nooit over na.’ Ik hoop dat we met deze actie andere mensen er wel over kunnen laten nadenken.

Op maandag 22 april zullen meer dan veertig kinderboekenmakers uit Nederland en België naar Maastricht gaan om daar actie te voeren voor het behoud van de kinderboekwinkels. Het zal de grootste kinderboekenschrijversflashmob ter wereld zijn. Adres: Mariastraat Maastricht, tijd: 14.30 uur. De flashmob zal geopend worden door Jacques Vriens. Daarna zullen de kinderboekenschrijvers een voor een en uiteindelijk allemaal tegelijk voorlezen uit eigen werk. De illustratoren zullen ondertussen ongestoord tekenen. De Flashmob wordt afgesloten met iets wat meer mensen zouden moeten doen: een kinderboek kopen.

Advertenties

6 Reacties op “Kinderboekenschrijversflashmob

 1. Op de Facebook-pagina kinderboekenschrijversflashmob woedt ondertussen een flinke discussie over de vraag waarom het Jeugdjournaal het niet interessant genoeg vindt om aandacht aan te besteden. Onze beschermheilige Richard Thiel: Kennelijk denken sommigen dat de lijst met schrijvers en illustratoren niet aansprekend genoeg is. Als beschermheilige ben ik het daar totaal niet mee eens.

  Als ik een lijst zou moeten maken met de vijf meest aansprekende kinderboekenschrijvers van Nederland, dan zou Jacques Vriens daar zeker bij staan. En die komt gewoon!

  Verder heeft de groep kinderboekenmakers samen een prijzenkast bij elkaar geschreven waar je U tegen zegt: 1 Gouden Griffel, 2 Gouden Zoenen, 3 Gouden Uilen, 1 Woutertje Pieterse Prijs, 1 Nienke van Hichtumprijs, 1 Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs, 1 Glazen Globe, 1 Zilveren Zoen, 2 Zilveren Griffels, 2 Thea Beckmanprijzen, 2 Vlag & Wimpels, 3 Kinderboekwinkelprijzen, 1 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, 6 Prijzen van de Nederlandse Kinderjury, 22 Tips van de Nederlandse Kinderjury, 3 Hotze de Roos-prijzen (en dan ben ik vast nog wel hier en daar een prijsje vergeten).

 2. Fantastische actie, Manon.
  Ik was er graag bij geweest, maar ik krijg het praktisch niet geregeld. Aalst-Maastricht is ook een stevig eindje, zo zonder rijbewijs.
  Ik wens jullie een zee aan positieve reacties en pers.
  Hanneke, volhouden! Je doet dat schitterend!
  Met mijn kinderboekhandel heb ik zeven jaar gevochten. Twee jaar geleden gooide ik de handdoek in de ring. Ik heb er geen spijt van. Niet van de start, niet van het einde, soms is er gewoon te hard gevochten. Ik was (te) moe.
  Ik steun de actie als auteur. Op mijn auteurslezingen verwijs ik ieder naar de zelfstandige boekhandels.
  Mijn boeken koop ik bij zelfstandige boekhandels.
  De Drvkkery in Middelburg (waar ik ooit in het boekenvak rolde), Letters &Co in Deinze, De Brugse Boekhandel …
  En dat zal ik blijven doen.
  Hiep hiep voor Manon en haar inzet!
  Joke

 3. Pingback: Flashmob voor de boekenwurm - Seventyeight.nl - Boeken, recensies, nieuws en blog

 4. Ik ben een echt leesbeest, altijd al geweest ook. Helaas is mijn lichaam heden ten dage zo beperkt dat ik eigenlijk alleen nog boeken online kán kopen.

  Mijn keus voor zelfstandige boekhandels zou makkelijker zijn als ze met ’n simpele website ook aankoop via internet mogelijk zouden maken.
  Nu ben ik namelijk voor veel boeken verplicht om zaken als bol.com te gebruiken…

  Ik hoop dat de flashmob het gewenste effect heeft. Een goede boekwinkel met enthousiaste mensen zorgt voor meer leesplezier bij kinderen én volwassenen!

 5. Dag Manon,

  Ik vind het super wat je allemaal hebt gedaan voor mijn zus. De Flashmob heeft iedereen als heel bijzonder ervaren. Onbegrijpelijk dus, die houding van de landelijke media, waar men zich drukker maakt om een Koningslied van nu dan over de intelligentie van het kind van morgen. En zeker een schande voor het Jeugdjournaal!

  Zoals je al aangeeft is deze actie niet enkel voor De Boekenwurm. De dalende trend in de (kinder-)boekenverkoop is ongetwijfeld landelijk, al hoor je de noodkreten nog niet. De ideeën voor het behoud van De Boekenwurm gaan nog verder en zonder veel op details in te gaan, internet gaat daar een rol in spelen, zodat ook Wanda hierboven er straks ‘naartoe kan gaan’.

  Voor de kinderboekhandel in het algemeen is simpelweg van belang dat er actief en meer wordt gepromoot en bevorderd. Ouders en kinderen bewust maken van alles op het gebied van kinder- en jeugdboeken. Voor dit goede doel moet de Boekenwurmbode Digitaal van de grond komen, zodat de enorme kennis van met name mijn zus Hanneke niet verloren gaat, maar dat ze die kennis zelfs breed kan gaan inzetten. Daarom hier nog even het actieadres:

  http://www.deboekenwurmbode.nl

  Steun die actie!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s